Elk Fakta: Dyr i Nord-Amerika

Fysisk beskrivelse

Elven er det nest største medlemmet av Cervidae (Hjortfamilien), og følger bare elgen. I de fleste deler av verden blir folk ofte forvirret mellom de to, men det er forskjellige forskjeller. En voksen mann Elk er referert til som en "Bull", og veier vanligvis mellom 700 og 1000 pounds, mens noen er enda større. Kvinneleg, i mellomtiden, er kalt "kyr", og veier vanligvis mellom 450 og 650 pounds. Elk okser har gevirer som består av en enkelt stråle fiske oppover, samt tillegg som peker bakover, som kan strekke seg så langt som 5 meter unna hodene sine. Tilsvarende har kvinnelige Elk ikke disse vingerne. Både kvinner og menn har korte haler, omgitt av en brunfarget lapp rundt sine bukter. For mange nordamerikanske urfolk har elg vært en viktig art. Skjulene deres har lenge vært brukt til klær og lysmaterialer, og deres ben ble ofte formet til verktøy.

Kosthold

Det er store sesongmessige og geografiske variasjoner når det gjelder Elk diettmønstre, men de forplikter herbivorer til enhver tid og steder. Vanligvis er de grazere, og er derfor avhengige av å spise gress i det meste av året. De kan også "bla" blant skogkledde planter, avhengig av sesong, og de pleier å gjøre flertallet av fôring i morgen og kveldstid. For eksempel om sommeren kan de forbruke forbs (blomstrende urter), mens de sannsynligvis vil bla på asp og pil i vinterhalvåret, da gresset blir mindre eller til og med helt utilgjengelig. Jo kaldere klatrene de lever i, jo mer elg pleier å bla, mens de i varmere områder kan beite i lengre perioder av året.

Habitat og Range

Elk habitats varierer i henhold til deres respektive steder, men de synes å foretrekke fjellrike områder med gresskledde enger, myrmarker, lave busker i klare områder, skogkanter og friske greske daler. Om vinteren vil de reise til lavere høyder med mindre snøfall som dekker fôr. Om sommeren kommer de tilbake til de kjøligere temperaturene som finnes ved høyere høyder. De største truslene mot elg er menneskelig jakt, naturlig predasjon og sult i tider med matbrist. De viktigste naturlige rovdyrene er fjellløv, men man kan finne grizzlybjörn, ulver og mange andre dyr som preying på Elk også, avhengig av sesongen og deres plassering. Siden de lever i besetninger, er de til tider i stand til å beskytte seg mot slike rovdyr ved å lade dem i masse. Når de blir isolert fra sine flokker, og ikke kan ansette slike defensive strategier, vil de ha en tendens til å prøve å bare løpe bort. De er flotte løpere, og dette er vanligvis deres beste forsvarstaktikk når de er alene. Noen ganger vil elg også dø av smittsomme sykdommer, eller til og med fra å fryse til døden i løpet av det harde vinterværet. Faktisk er elgene utsatt for ulike smittsomme sykdommer, hvorav noen kan overføres til lokale dyr, og omvendt. Mange elgsykdommer er også antibiotikaresistente, noe som gjør deres behandling problematisk for menneskelig bevaringsarbeid. Dette er sagt, menneskelig aktivitet har faktisk vært en av de viktigste årsakene til nedgangen av arten over mange av sine naturlige områder. Elker ble en gang funnet i mye av Nord-Amerika, men de ble overjaktet til det punktet hvor de nå er helt fraværende fra noen av deres tidligere hjem. Likevel, på tvers av de fleste av deres nåværende områder er elker funnet å være blomstrende, og dermed er bevaringsstatusen til elg en av "minst bekymring" for å bli truet eller utryddet helt.

Oppførsel

Elg er sosial dyr som generelt trives med andre elger, og er mest følsomme. Mest aggressive oppførsel forekommer hos menn som de prøver å etablere et hierarki, eller når de konkurrerer om å etablere dominans over andre okser i deres respektive samfunn. Når disse spenningene går ut i fysisk vold, vil de bruke sine vinger til å krasje inn i andre okser. En oks kan dominere en gruppe av voksne kvinner generelt, men en bevegelseshendelses trekkflytter er i siste instans bestemt av en eldre kvinnelig leder, som kan betraktes som besetningens "alfa" ku. Når okser forsøker å utfordre andre okser for parringsrettigheter, gjør de det ofte for rettigheter over en hel gruppe kvinner, ledet av en slik eldre alfa-ku. Vanligvis er elg polygame, og okser vil forsøke å samle kvinner til "haremer" (grupper av mates som en oks vil forsøke å forsvare seg fra fremskritt av konkurrerende okser). Fra og med august og i november, vil en storfe forsøke å bli med en flokk med hunner og deres kalver, hvorfra de holder seg skilt fra det meste av resten av året.

reproduksjon

Elkkyr pleier å føde en enkelt kalv om gangen, med tvillinger som svært sjeldne. Dette skjer vanligvis i mai eller juni. En elg graviditet vil vanligvis vare åtte og en halv måned, med den resulterende kalven som veier mellom 30 og 40 pounds ved fødselen. Nyfødte har en karakteristisk tawny-farget pels, som er flekkete med hvite flekker. Innen få minutter kan en baby kalv gå, og i løpet av en måned kan en kalv begynne å spise gress, selv om de vanligvis fortsetter å syke gjennom hele sommeren. Når det kalde været kommer igjen, vil en kalv typisk være uavhengig av moren sin.

Anbefalt

Walled byer i verden
2019
Hva er landformer?
2019
Kanadiske byer ved innvandring befolkning
2019