Collared Pika Fakta - Dyr i Nord-Amerika

Fysisk beskrivelse

Collared pikas er ganske små i størrelse, når rundt 5, 5 gram i voksen alder, og har en skjult hale og korte runde ører. I forhold til deres forkreft, er deres bakre lemmer noe større, og de har fem sifre på hver forfod og fire på hver bakfot. Når det kommer til føttene, har de hårete plantarflater. Hodeskallen av en collared pika er relativt flat, og den har ikke en svampete auditiv bullae eller en supraorbital prosess. Den ventrale pelsen av en collared pika er kremaktig hvit, mens dorsalpelsen er litt gråaktig. Deres nakke og skuldre har karakteristiske flekker som danner en krage, noe som gir arten navnet "collared" pika.

Kosthold

Når det gjelder deres dietter, er collared pikas nesten rene plantelevende dyr. De er det perfekte eksemplet på en ekotonisk art, noe som betyr at deres hjem og husly er skilt fra sine matlagervaskere. Collared pikas, når de er aktive, samler en rekke vegetasjon i sommermånedene for å oppholde seg om vinteren. Som en ogotona-art produserer de to separate typer av fecale pellets: enten harde eller myke. De myke pellets gjenbrukes av collared pikas som et middel til å redusere tapet av næringsverdien av maten deres. De er også kjent for å konsumere fecalpellets av andre arter, inkludert ermine og hoary marmots. Selv om de er plantelevende dyr, kan de til tider forbruke fugler for å oppfylle deres protein- og fettbehov når maten er lav. De kan også ty til bruk av lav og andre små planter i underjordiske snøtunneler om vinteren hvis de ikke klarte å lagre tilstrekkelig høreserver i sommer før.

Habitat og Range

Collared pikas bor i fjellet terreng med talus bakker og store steinblokker, som ofte presenterer steinruter. De foretrekker å leve langs grensene til Talus-bakker som har enger og lapper av høy kvalitet vegetasjon i umiddelbar nærhet. Collared pikas vil til tider også bo i områder nær sjønivå i British Columbia og Alaska. Mer typisk er de imidlertid funnet i fjellområdene i det sentrale og sørøstlige Alaska, fra Richardson-fjellene nord for polarsirkelen i Yukon, vest for Mackenzie-elven i Nordvest-territoriene, og sørover i Nordvest-British Columbia. De kan også bli funnet i Yukon-Tanana Uplands og Chigmit Mountains også.

Oppførsel

Selv om collared pikas tilhører Ochotonidae-arten, i motsetning til mange andre av den gruppen, grener de ikke. I stedet er de kjent for å ta ly i sine talus habitater. De har blitt karakterisert som asocial, og som sådan er ekstremt defensive av deres territorier. Faktisk er de ofte funnet å jage bort inntrengere. Selv om de til tider settes i par, er de hovedsakelig ensomme skapninger. De er kjent for å tilbringe mye av dagen og beite og samle vegetasjon for sine vinterkaker. Collared pikas ikke dvale om vinteren, og de er døgnlige. De er også kleptoparasittiske, noe som betyr at de stjeler mat fra hverandre.

reproduksjon

Collared pikas vil vanligvis mate med sine nærmeste naboer av motsatt kjønn. De er karakterisert som frivillig monogamiske, noe som betyr at menn ikke får tilgang til flere kvinner på grunn av at de ikke er i stand til å kontrollere store nok spenner av territorium for å gjøre det. The Collared Pika breeding sesongen når toppen i mai og tidlig i juni. Kvinner er kjent for å levere to kuller om året, med 2 til 6 unge som blir født i hvert kull. Gestasjon varer mellom 3 og 4 uker. Collared pikas vokser raskt fra fødselen og når sine modne voksenstørrelser innen ca 50 dager.

Anbefalt

De store elvene i Syria
2019
Uncontacted People of the World
2019
Hva er det indiske subkontinentet?
2019