Caribou Fakta: Dyr i Nord-Amerika

Fysisk beskrivelse

Caribou, det vanlige navnet på Rangifer tarandus, er en vill dyreart. De tilhører en stor gruppe hodehudede pattedyr i Order Artiodactyls, som også inkluderer griser, flodhester, kameler, sjiraffer, antiloper, lamaer og mange andre terrestriske, jevnlige, hovdyr. Noen definisjoner inkluderer også visse hvite havpattedyr i denne gruppen, nemlig hval. Caribou er clove-brown med hvit hals, rump og føtter og har ofte en flank stripe. De måler generelt rundt 1, 2-2, 2 meter i lengden og står 1, 2-1, 5 meter i høyden ved skulderen. De veier ofte mellom 318 og 600 kilo. Kappene er tykke, korte og farget brune om sommeren, og sesongvis blir grå i kjølvannet av kaldere vinterforhold. Over mye av Alaska er disse dyrene mindre enn i andre deler av verden. Når det er sagt, varierer alle Caribou betydelig i farge og størrelse mellom kjønn, med menn (okser) er vanligvis betydelig større enn kvinner (kyr). Videre er vingerne av voksne "okser" enorme, mens de av voksne "kyr" er korte, og vanligvis mer uregelmessige og slanke.

Kosthold

Som de fleste trekkdyr, må Caribou fortsette å bevege seg for å finne tilstrekkelig mat, og noen ganger må de til og med dekke svært lange avstander av gangen. Disse dyrene spiser hovedsakelig lav om vinteren, når deres "grønne" diett av levende planter, blader av pil og bjørker, gress og sedger blir knappe. Når du bor på rike bakken, kan en voksen caribou spise 5 kilo mat hver dag. De er dyr godt tilpasset å leve i tundraen. De har pels og hud så tykk at de er i stand til å vade over ekstremt frodige elver mens du vandrer.

Habitat og Range

Denne arktiske skapningen er mest kjent som Nord-Amerika, men kan også finnes i Finland, Norge og Grønland. I Europa blir kariboen referert til som "ren", men all karibo og rein i hele verden anses å være en del av samme art. I dag er det anslått at rundt 950 000 kariboer bor rundt om i verden, hvorav mange står overfor flere trusler, spesielt fra de klimatiske forandringene som påvirker arktiske og subarktiske regioner mer enn noe område på jorden. Disse dyrene er også truet av befolkningstetthet, predasjon av ulver og grizzlybjørker, og utbrudd av sykdommer også. Ikke desto mindre er karibisk nåværende bevaringsstatus en av "minst bekymring" når det gjelder trussel om utryddelse. Selv om besetningsstørrelser er avtagende i mange av deres innfødte habitater, blir de introdusert i flere og flere steder som de aldri har blitt sett i naturen før.

Oppførsel

Vinklerne på kariboen vokser mer fremover enn oppover og utover, og kariboen bruker dem til å grave i snøen i vintermånedene. De har store hover, som de ofte bruker som verktøy for å grave inn i frosset tundra, spesielt i de harde nordlandene. Hovene deres må være ganske store, store nok til å støtte disse dyrs store bulker på snø og å tjene som padler som effektivt kan bevege dem gjennom isete farvann. De bruker sine hover som skudd for å grave gjennom snøen når de søker etter mat. Skarpe hodekanter er svært nyttige for disse dyrene, fordi de gir dem mulighet til å grave inn i is og de dypt frosne flater av tundrajordene.

reproduksjon

Parningstiden for karibou skjer i høst og kalsesongen i våren. Nærmere bestemt kjemper menn for tilgang til kvinner. Faktisk er de mest dominerende som er i stand til å samle inntil 15-20 kvinner, for å kunne kompisere med. En mann slutter å spise i løpet av denne tiden og mister mye av kroppsreserver. Hunnene er klare til å føde i mai eller juni, og de gir vanligvis en kalv. Videre er caribou den eneste hjortesorten, hvor både menn og kvinner vokser gevirer. Hvert år kaster de sine gevirer og neste år blir de nye.

Anbefalt

Hva betyr "Husk, husk den 5 november"?
2019
Hvor er Karakoramfjellene?
2019
Lengste elver i Algerie
2019