Bighorn Sheep Facts: Dyr i Nord-Amerika

Fysisk beskrivelse

Selv om det er mange underarter, er Bighorn-sauer en av kun to arter av fjellfår som bare finnes i Nord-Amerika. Rams (hanner) kan vokse til mellom 5 fot, 3 tommer og 6 fot (160 og 180 centimeter) i lengde fra nesen til rump, mens moderfugl er generelt mindre, med en lengde på omtrent 5 fot. Bighorn får hanner kan veie så mye som 127 kg, med sine horn alene veier opp til 31 kg (14 kg). Både rammer og oder har horn, selv om rammens horn er større og mer buede, når lengder opp til 30 centimeter (76 centimeter), med kurvens omkrets er opp til 15 centimeter (18 centimeter). En rams horn kan tjene som en diagnostisk funksjon for å fortelle dyrets alder, underarter, helse og til og med livshistorie.

Kosthold

Bighorn får er plantelevende og daglige, noe som betyr at de er mest aktive i løpet av dagen. Deres dietter kan variere avhengig av sesong så vel som habitat for hver underart. I løpet av årstider med en overflod av mat, vil sauene mate på gress, forbs og sedges. Deretter, under harde årstider som vinter, vil sauene bruke mer tid på å surfe og mate på tøffere, treaktige planter som kaninbørste. I underarter som bor i ørkenen, vil Bighorn-sauene spise pussete planter og kaktus, og de vil få mest mulig fuktighet gjennom maten deres, men de vil fortsatt reise for å besøke vanningshull en gang hver eneste dag.

Habitat og Range

Distribuert i hele Nord-Amerika, kan Bighorn-sau finnes i de vestlige provinsene British Columbia og Alberta i Canada, over de vestlige og sentrale delstatene i USA, og i de nordvestlige delstater i Mexico. Selv om Bighorn får anses som en art av "minste bekymring" av Den internasjonale unionen for bevaring av naturens røde liste over truede arter, er det flere populasjoner og underarter som faktisk er truet, selv om deres totale befolkningsstørrelse er stabil med over 15 000 enkeltpersoner i Canada alene. Trusler om at Bighorn-sauene regelmessig står overfor, inkluderer jakt (som kan skade befolkningen som helhet som det vanligvis resulterer i dominerende avlsmannes død), habitatttap og husdyr, da sistnevnte konkurrerer om mat og spredning av sykdommer som respiratoriske sykdommer for dem.

Oppførsel

Bighorn får er sosial dyr som lever i besetninger. Åre og lam har en tendens til å leve i større besetninger på opptil 20 personer, mens rammer lever i mindre grupper på 2 til 5. Om vinteren kan odelene binde sammen for å danne enda større besetninger på opptil 100 personer. Rammene og sauene vil leve fra hverandre for det meste av året, til paringstid kommer rundt. Bighorn får kan flytte opptil 15 miles i timen (24 kilometer i timen) mens du klatrer opp fjellskråninger. Med sin bemerkelsesverdige surefootedness kan de bruke ledges på ikke mer enn 2 centimeter bred som fotfeste hvorfra de kan hoppe fra en kant til en annen, så langt som 6 meter unna, uten problem.

reproduksjon

På høsten begynner rammer å konkurrere mot hverandre for retten til å avle med lommer ved å lade på hverandre, og når ofte hastigheter på over 20 miles per time (32 kilometer i timen) i prosessen. Disse konkurransene kan vare over 24 timer til en av mennene innrømmer, som vanligvis er den yngre med mindre horn. Bighornfår er ikke monogamiske, og en kvinne vil akseptere flere rammer i en gitt østrusnings syklus (når "i varmen"). Et eves gestasjonsperiode varer fra 5 til 6 måneder, hvoretter de skal føde 1 til 2 lam på våren. De kvinnelige lamene forblir hos sine morsbesetninger, mens hannene vil forlate gruppen når de er mellom 2 og 4 år for å bli med i en flokk med rammer.

Anbefalt

De store elvene i Syria
2019
Uncontacted People of the World
2019
Hva er det indiske subkontinentet?
2019