Alt om den spektakulære bjørn, Sør-Amerikas eneste bjørnart

Den skarpe bjørnen, også referert til som den andinske bjørn eller den andeanske kortsiktige bjørn, er det største landpattedyret i Sør-Amerika. De er de eneste gjenværende bjørnene som er hjemmehørende i Sør-Amerika. Den skarpe bjørnen er oppført som "sårbar" av Den internasjonale unionen for naturvern og naturressurser. Den største trusselen mot denne bjørnarten er nedbrytningen av delikate habitater, noe som gjør bevaring av skoger ekstremt viktig for å bestemme spesieens skjebne.

Den skarpe bjørnen er mellomstørrelse med et sortaktig pelsskjorte. Fargen på strøkene kan variere fra jet svart til rødlig til mørk brun. Selv om kjennetegnene til denne bjørnarten er beige- eller ingefærbrillene på ansiktet eller øvre brystet, kan noen få briller ikke ha denne funksjonen. Andesbjørn er kjent for sine runde ansikter og unike ansiktsmerke, som vanligvis er hvite eller krem. Noen ganger kan disse merknadene få det til å se ut som om bjørnen har briller (derav navnet "briller"). Hver bjørns markeringer er unike.

Spectacled bjørner er fjellbolig, som har tjent dem deres andre navn "Andesbjørner".

Hvor lever Spectacled Bears Live?

En skarp bjørn i skogen.

Spectacled bjørn bor i Sør-Amerika. De er kontinentets eneste bjørnart. Spectacled bears foretrekker å streife omkring i den nordvestlige delen av kontinentet, i Andesfjellene i nærheten av Machu Picchu. For rundt 500 år siden da den spektakulære bjørnenes befolkning ikke var fragmentert, var bjørnen svært tilpassbar til forskjellige høyder og habitater, som det fremgår av deres eksistens i tørre skoger, høyhøydeområder, skyskoger og skrubberøtner. Arten trives i fuktig eller veldig fuktig montane skog. Jo høyere skogene er, desto mer er matvaren til bjørnene tilgjengelig.

Hva spiser Spectacled Bears?

En skinnende bjørn som spiser et gresskar.

Spectacled bjørne er mer plantelevende enn andre arter. Bare 5-7% av dietten består av kjøtt. I stedet spiser de mest på palmenøtter, kaktus, bromeliads, bambushjerter, unge palmeblader, fallet frukt og myke innsider av trebark. Den skarpe bjørnen har veldig sterke mandibulære muskler som gjør at de kan rive seg i tøff fiber. Spectacled bjørner også nyte sukkerrør og har vært kjent for å mate på husdyr.

Spectacled Bear Quick Facts

  • Spektrede bjørner er aktive både om dagen og om natten.
  • Befolkningen av brilløyner sitter et sted rundt 10.000 i hele Sør-Amerika.
  • Spektrede bjørner bygger noen ganger rede i trær. Dette gir et praktisk gjemmested når bjørnene prøver å unnslippe rovdyr.
  • Bare en menneskelig død i hendene på en skinnende bjørn har noensinne blitt registrert.

Anbefalt

Hvor er verdens høyeste postkontor
2019
Hva er de viktigste naturressursene i Namibia?
2019
Topp 20 eksportører av ubearbeidet melk og krem
2019